Nederlandse stukje van de editor Annemiek “Niet lullen, maar poetsen!”

Ik lees dat Dhr. Zaandam, die constitutionele zaken in zijn portefeuille heeft en in de commissie die de evaluatie aan het voorbereiden is, op de televisie in het programma “Talking Blues” heeft gezegd dat St. Eustatius te kampen heeft met een “democratic deficit”.

Ik ga ervan uit dat Zaandam hiermee bedoeld dat de mensen op St. Eustatius niet genoeg te stemmen hebben: ze worden niet ten volle gerepresenteerd op de een of andere manier.

De mensen op St. Eustatius kunnen meedoen met de Tweede Kamerverkiezingen, ze stemmen dus mee wat voor centrale regering Nederland krijgt.  De mensen op St. Eustatius kunnen ook meedoen met de lokale verkiezingen, ze doen dat niet tegelijk met de Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen, maar tegelijk met de Provinciale verkiezingen in Nederland.

De reden waarom de eilanden tegelijk hun lokale verkiezingen hebben als de provinciale staten in Nederland, weet ik niet.

Ik weet wel dat er een soort democratisch deficit is bij de Provinciale verkiezingen. We zouden recht moeten hebben op een stem bij de Provinciale verkiezingen, maar wij horen niet bij een Provincie.

Het ingewikkelde staatkundige stelsel van Nederland met een Eerste en een Tweede kamer, heeft als regel dat de leden van de Provinciale Staten kiezen voor de Eerste kamerleden. De burgers kiezen die leden van de Provinciale Staten, getrapte verkiezingen.

Bij ons kiezen de commissioners voor de Eerste kamerleden heb ik begrepen. Dat is raar, want wij hebben die commissioners daar niet voor aangewezen, we hebben niet een nieuwe verkiezing gehad.

We missen dus eigenlijk een verkiezing: die van de Provinciale Staten.

Ik zou zeggen: daar zijn twee oplossingen voor. Of we gaan deel uitmaken van een Provincie in Nederland, of we maken onze eigen Provincie.

We hebben wel een bestuurslaag tussen het lokale bestuur en de Nederlandse regering, want we hebben een Rijksvertegenwoordiger.

Ik pleit ervoor dat de volgende Rijksvertegenwoordiger een raad krijgt waar de BES burgers voor kunnen stemmen. Evenredig met het aantal inwoners van de verschillende eilanden. Twee van Saba, twee van Statia en vier van Bonaire. Deze mensen controleren de Rijksvertegenwoordiger. De Rijksvertegenwoordiger krijgt echte Provinciale taken. Zij of hij  heeft het overzicht over de energiemaatschappijen, vliegvelden en havens en is betrokken bij veiligheid.

Als ook mensen die in Nederland wonen op de kieslijsten kunnen staan, zou dat het democratische deficit totaal schoonpoetsen.

Nogmaals, ik ben geen staatkundige, het is maar een idee.

Ik ben ook geen Rotterdammer, anders zou ik zeggen: “Niet lullen, maar poetsen!!”